Dakkapellen van hout of kunststof

Dakkapellen van hout of kunststof is een uitbouw van het schuine dakvlak, veelal bestaande uit een verticaal raamkozijn al of niet voorzien van beweegbare delen, twee driehoekvormige zijwangen en een afdekking, gemaakt als een plat-, zadel-, schild- of lessenaarsdak.
Een dakkapel kan direct tijdens de nieuwbouw worden aangebracht, maar wordt vaak naderhand gemaakt om extra ruimte te verkrijgen, soms op de plek waar reeds een dakraam aanwezig is. Het raamkozijn dient voor licht- en luchttoetreding op de zolder of zolderkamer. Vaak geeft een dakkapel de extra ruimte met stahoogte (hoofdruimte), die nodig is om op zolder een kamer te kunnen maken.

Dakkapellen kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Traditioneel op locatie, waarbij de dakkapel ter plekke op het dak getimmerd wordt, dit duurt gemiddeld 3 tot 4 dagen. Daarnaast zijn er ook prefab dakkapellen. Deze prefab dakkapellen worden vooraf geproduceerd in een fabriek of timmerwerkplaats en binnen één dag op het dak gemonteerd.
Dakkapellen worden in diverse materialen uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de bouwstijl van het huis en de wensen van de klant. Prefab dakkapellen zijn meestal van hout of kunststof gemaakt. Dakkapellen kunnen worden gemaakt van hout of kunststof delen.
Een uitbouw op het dak wordt ook wel koekoek genoemd of akkenailtje (voornamelijk in Groningen).

De meeste dakkapellen zijn hoekig en hebben een platdak en zijn bedekt met bitumen. Een grote meerderheid van de dakkapellen worden met deze kenmerken gemaakt. Dit type dakkapel wordt ook wel een prefab dakkapel of een traditionele dakkapel genoemd. De meeste mensen kiezen voor deze dakkapel, vanwege de prijs.

Een standaard dakkapel heeft rechte contouren en een platdak, dit type dakkapel kan door de nieuwe regelgeving met een hoogte uitgevoerd worden van 1,75 meter. De breedte is afhankelijk van de gevel, waarop de dakkapel geplaatst wordt. Op de voorgevel mag 50% van het dakvlak bebouwd worden. Op de achtergevel mag niet binnen 0,5 meter van de erfgrens gebouwd worden. Prefab dakkapellen of traditionele dakkapellen zijn de meest goedkope dakkapellen en kunnen als enige dakkapel soort vergunningsvrij geplaatst worden.

Een pannendak dakkapel of een sleepdakkapel levert evenveel ruimtewinst op als een standaard dakkapel. Het dak is alleen schuin en bedekt met pannen, in plaats van bijvoorbeeld EPDM, dat wordt gebruikt bij de dakkapellen in de vorige alinea. Een pannendak dakkapel of sleepdakkapel is nooit vergunningsvrij, maar wordt door de meeste mensen wel als optisch mooier beschouwd. Een pannendak dakkapel of sleepdakkapel is iets duurder dan een standaard dakkapel, dit komt door het schuine dak, dit kost meer manuren, deze manuren worden besteed aan het leggen van dakpannen

Als op een zolder niet normaal kan worden gelopen, dan is een nok verhogende dakkapel zeer handig. Dit type dakkapel wordt geplaatst op huizen met een zolderverdieping, waarbij de stahoogte niet meer is dan 1,5 tot 1,8 meter. De stahoogte is gelijk aan de onderkant van de nokbalk, deze loopt midden over de zolderverdieping. Bij een verlegde nokdakkapel wordt 1 zijde van het dak verhoogd, bij een nokverhoging wordt de hele zolderverdieping verhoogd. De tweede optie is duurder, maar levert aanzienlijk meer ruimtewinst op. Ondanks de prijs is een nokverhoging toch een aantrekkelijke optie. Het prijsverschil tussen een verlegde nokdakkapel en nokverhoging is ongeveer 20%.

Dakkapellen worden door ons geleverd en gemonteerd, heeft u vragen neem contact met ons op: 06-51579711 of via email: info@drs-projecten.nl. Whatsappen kan natuurlijk ook! Uiteraard kunt u ook ons contact formulier gebruiken.